ИТАЛИАНЕЦЪТ НЕ МИЕ ЧИНИИ

FullSizeRender (5)

Ето какво трябва да знаете, ако сте решили да се омъжите за италианец

Италианецът има много предимства пред останалите мъже по света, но ако сте решили да се омъжите за него, бъдете наясно – цялата домакинска работа ще легне на гърба ви. Вие ще чистите, ще перете, ще гладите, ще готвите, ще миете чинии, ще пазарувате и въобще – ще правите всичко възможно вкъщи.

До такъв извод стига книгата на Лоренцо Тодеско, изследовател в Университета на Торино,  “Това, което мъжете не правят”.

За да докаже тезата си, социологът се позовава на множество проучвания. Кандидатките да се задомят в Италия трябва да са наясно предварително с някои от заключенията на автора, за да си спестят горчиви разочарования.

99 на сто от италианските мъже не перат и не гладят.  59 на сто не знаят да готвят. 74 на сто не нареждат масата, нито пък разтребват чиниите. 70 на сто не пазаруват. Ако мъжът е този, който печели основно или в голяма част за прехраната в семейството, то почти е сигурно, че цялата домакинска работа ще я върши жената, така както и ще се грижи изцяло за децата.

Липсата на каквото и да е разделяне на домакинската работа вкъщи обаче важи и за семействата, където двамата печелят поравно.

Според Тодеско италианската ситуация е много по-консервативна от тази в Северна Европа например. Социалната система не позволява на жените в Италия да се възползват от подходящи структури, които да им отнемат част от бремето на домакинската работа.

Липсват и подходящи политики, които да насърчават поделянето на домакинския труд, тъй като на Апенините все още господства схващането, че той е женска работа.

От книгата на Тодеско става ясен и друг факт, който не говори добре за италианския мъж. Ако той прави всичко, докато е ерген, веднъж задомил се, оставя цялата работа вкъщи на съпругата си. Единствените усилия, които оставя за себе си, са свързани с грижите за саксиите на терасата, за поддръжката на колата, както и плащането на сметките за ток и газ.

Раждането на дете в семейството променя ситуацията, но в ущърб на жената – освен домакинската работа на гърба й се стоварват и грижите за детето.

Виж още

ТОП ПАНОРАМИ НА АНТИЧЕН РИМ

БЕЛИТЕ ГРАДОВЕ НА ПУЛИЯ

Всеки ден свежи новини за италианците и за Италия

WWW.SOFIARIM.COM

Short URL: https://goo.gl/sZ50s7

Коментари

Коментари