НАЗДРАВЕ С МУСОЛИНИ

mussolini1

Вино с имена на Хитлер, Мусолини, Сталин и Ленин се продава свободно в Италия

Няма спор – Мусолини и  Хитлер още се харчат и още имат своите привърженици, колкото и да забраняват пропагандата на фашизма.
Достатъчно е да отидете в специализирания магазин за вина, който се намира на 50 м. от Министерството на вътрешните работи в Рим, за да се уверите, че диктаторите продължават да имат свои фенове. Бутилка шардоне с  лика на Хитлер върху етикета може да се купи за 23,50 евро.
Пак шардоне и пак на същата цена обаче може да си купите и с лика на Мусолини (има даже 4 различни етикета с него), Сталин или пък Че Гевара. Съществува обаче и комбинирана версия – Дучето и Фюрера на обща снимка. Не липсва и вино с Маркс. С други думи, от крайно дясно до крайно ляво, без изключения.
„Това е само история, става въпрос за неща отпреди 90 г., политиката няма нищо общо“, казва собственикът на магазина.
От години възмутени туристи, най-вече германски, вдигат от време на време врява по медиите за това как е възможна продажбата на подобно вино в Италия, но всичко минава и заминава.
Бутилки с „тоталитарен“ нектар продължават да се продават и Фюрерът е абсолютният шампион по най-много купувачи. Казват, че носталгични фенове на фашизма и младежи, които не са много в час с историята, преобладават сред купувачите.

mussolini2
Въпреки че най-голям брой протестиращи туристи идват от Германия, пак оттам произлизат и най-големият брой купувачи на вино с Хитлер, тъй като в Германия е забранена продажбата на подобни „сувенири“.
Единствената корекция, направена в Италия на бутилките с тоталитарно вино, е зачеркването от снимката на свастиката на ръкава на Фюрера. По този начин се заобикаля вратичката в закона, забраняващ пропагандата на фашизма.
В действителност в миналото е имало няколко опита за забрана на въпросното вино, но без успех.
През 2007 г. Съдът на Болцано беше заповядал запор над виното на изба от град Удине с етикети с ликовете на Хитлер и Дучето. Месец по-късно обаче запорът беше свален.
Друг подобен случай с наложен запор и с премахването му по-късно обаче имаше и през 1995 г., след оплакването на двойка американски евреи.
Виното на режима, за каквото някои определят произвежданата от италианската фирма „Лунардели“ напитка, се продава из цяла Италия срещу 7,70 евро. За самата изба със седалище в северната област Фриули в случая обаче съвсем не става въпрос за пропаганда, а за история.
Многобройни са атаките по винарската фирма, която обвиняват в обиден маркетинг и в оскверняване на паметта на Холокоста“.
Самата фирма обаче определя виното с етикети на диктатори като „историческа линия продукти“.
„Тук става въпрос за история, не сме направили нищо лошо“, защитава се Андреа Лунардели, собственик на избата. Той допълва, че фирмата му произвежда вино с поне 30-ина „фашистки“ етикети. Сред тях са исторически снимки с Хитлер, Ева Браун, Гьоринг и др.
Избата разполага обаче и с „комунистическа“ серия вина, включващи етикети с Ленин („Товарищ“), Сталин („Другарят“), Маркс („Червеното на народа“), Антонио Грамши („Италианският другар“)и др. Същата фирма прави и други исторически серии, включващи личности като Чърчил, Тито, Че Гевара и Наполеон.
Има и класическа серия с етикетите на Мона Лиза, с картини на Моне и др. На граф Дракула обаче също има посветени няколко вина. Всъщност феновете на историята могат да се окажат истински затруднени в избора си на вина, тъй като трябва да отбират сред линии „Фюрерът“, „Италианската армия“, „Комунистическа колекция“ и т.н.
Серията с Хитлер обаче е най-продаваната, тъй като 80 на сто от всички продажби на „диктаторските“ бутилки са с неговия лик. Това означава, че поне 20 000 бутилки с Адолф Хитлер се купуват всяка година от феновете му, желаещи да кажат „наздраве“ по различен начин или пък просто да си имат един по-особен сувенир от Италия.
„Миналото поне има ясно различими тирани, докато съвременните чудовища са мултинацинални групировки без лица“, казва Лунардели.
Въпреки полемиките около етикетите, виното на Лунардели се прави от 15 различни сорта грозде и според опиталите го е нектар с отлично качество.

 

Short URL: https://goo.gl/4IumyQ

Коментари

Коментари