НОВА ГОДИНА В АЛБЕРОБЕЛО

trul1

Къде за Коледа 2016 и Нова година 2017?  Градът на трулите е прекрасен избор, тъй като Light Festival, Фестивалът на светлините, ще превърне Алберобело  в приказна феерия от 6.12.2016 до 9.01.2017 

Стотици трули, осветени като в приказките  със снежинки и звезди на син и виолетов фон, или пък с бляскави лампички, очертаващи конусите им – подобна феерия ще може да се види по коледните празници и Нова година-2017 в Алберобело.

trul2

За пръв път магическият спектакъл със светлини в квартала на трулите – Монти, беше представен на коледно-новогодишните празници през 2015 г, а през 2016 г. беше повторен. Над 100 000 души изпълниха града, който се намира в южната област Пулия, за да съзерцават феерията.

Спектакълът беше повторен и в лятна версия през 2015 и 2016 г., когато трулите бяха осветявани всяка вечер с картини на Ван Гог.

trul3

Едва ли има по-оригинален начин да се съзерцават трулите на Алберобело, които от 1996 г. са под закрилата на ЮНЕСКО. Визитата в града може да се съчетае с отсядането в едно от многото трули, превърнати в комфортни хотели и B&B.

Трулите – триумф на недобросъвестния данъкоплатец

trul5

Ако днес човечеството разполага с културно-историческото бижу Алберобело и с неговите трули, това се дължи на първия недобросъвестен данъкоплатец в Италия. За такъв се смята местният феодал Акуавива, живял през XVI в. Той измисля уникална система за неплащане на данъци на краля. Пуска слух сред селяните си, че раздава даром земи на онези, които сами си застроят жилища. Условието е те да бъдат вдигнати по точно определен метод – на практика постройките били издигани спираловидно от варовиков камък без никакъв споечен материал и вместо покрив имали конус.

trul4

Тази „иновативна“ система на строителство обаче целяла едно нещо – постройките изобщо не били обявявани пред краля, защото в противен случай феодалът трябвало да му плаща данък жилища. Когато обаче достигнел слух, че данъчни идват на проверка, трулите били бутани за часове. По онова време те дори не били наричани трули. Терминът „труло“, идващ от гръцката дума tholos, или купол, бил измислен по-късно. Днес само в Алберобело има около 1500 трули, но колко са те из цялата долина Итрия, не се води статистика. Много от тях са превърнати в комфортни къщи или луксозни хотели – реставрирането им се финансира с европейски фондове. Всеки конус, наподобяващ рог, на практика съответства на една стая. Един тристаен „апартамент“ с три конуса струва от порядъка на 100 хиляди евро, но всяко труло си е истинска инвестиция като се има предвид огромния поток от туристи от цял свят.

trul6
Изключително любопитно за разглеждане е т.нар. Върховно труло в центъра на Алберобело. То е с 12 конуса и разполага дори с вътрешен двор с градина. Всяко труло разполага със собствена „водопроводна“ система – като такава се смята кладенецът му, в който се събирала дъждовната вода от улеите на трулото. В спалнята на Върховното труло още може да се види и уринаторът, който навремето присъствал във всяко труло. Всяка сутрин отвън минавали тогавашните „комунални“ служби, за да съберат органичните отпадъци. За разлика от Алберобело например в близкия град Матера всички човешки нужди се извършвали на открито пред каменните жилища, затова и процъфтявали епидемиите.

trul7

Short URL: https://goo.gl/uw72UU

Коментари

Коментари