ТРУЛИТЕ НА АЛБЕРОБЕЛО

trul5Трулите на Алберобело в Пулия са под закрилата на ЮНЕСКО

Пулия е прекрасна по всяко време на годината. Из нея може да пътувате и без маршрут – където и да се озовете, ще се насладите на прекрасни селца, на пейзажи с маслинови гори и на калейдоскоп от цветове.trul4

Яркосиньото море е в прелестен микс със зелената природа и с белите цветове на къщите.

Очарователни са и трулите в долината Итрия. Алберобело – градът на трулите, е диамантът на Пулия.trul6

Ако днес човечеството разполага с културно-историческото бижу Алберобело и с неговите трули (trulli), това се дължи на първия недобросъвестен данъкоплатец в Италия.

За такъв се смята местният феодал Акуавива, живял през XVI в.1

Той измисля уникална система за неплащане на данъци на краля. Пуска слух сред селяните си, че раздава даром земи на онези, които сами си застроят жилища.

Условието е те да бъдат вдигнати по точно определен метод – на практика постройките били издигани спираловидно от варовиков камък без никакъв споечен материал и вместо покрив имали конус.trul8

Тази „иновативна“ система на строителство обаче целяла едно нещо – постройките изобщо не били обявявани пред краля, защото в противен случай феодалът трябвало да му плаща данък жилища.

Когато обаче достигнел слух, че данъчни идват на проверка, трулите били бутани за часове.

По онова време те дори не били наричани трули. Терминът „труло“, идващ от гръцката дума tholos, или купол, бил измислен по-късно.2Днес само в Алберобело има около 1500 трули, но колко са те из цялата долина Итрия, не се води статистика.

Много от тях са превърнати в комфортни къщи или луксозни хотели – реставрирането им се финансира с европейски фондове.

Всеки конус, наподобяващ рог, на практика съответства на една стая.3Един тристаен „апартамент“ с три конуса струва от порядъка на 100 хиляди евро, но всяко труло си е истинска инвестиция като се има предвид огромния поток от туристи от цял свят.

Изключително любопитно за разглеждане е т.нар. Върховно труло в центъра на Алберобело.4

То е с 12 конуса и разполага дори с вътрешен двор с градина.

Всяко труло разполага със собствена „водопроводна“ система – като такава се смята кладенецът му, в който се събирала дъждовната вода от улеите на трулото.

В спалнята на Върховното труло още може да се види и уринаторът, който навремето присъствал във всяко труло.

Всяка сутрин отвън минавали тогавашните „комунални“ служби, за да съберат органичните отпадъци.

За разлика от Алберобело например в близкия град Матера всички човешки нужди се извършвали на открито пред каменните жилища, затова и процъфтявали епидемиите.

ВИЖ ОЩЕ

9 факта за Матера, които ще ви изненадат

Белите градове на Пулия

Имението на папата в Кастел Гандолфо

Short URL: https://goo.gl/DIZH3D

Коментари

Коментари