КАКВО ДА ВИДИМ ГРАТИС В РИМ

 

1. Колизеят, или Амфитеатърът на Флавиите (Amphiteatrum Flavium), е символът на Вечния град и от 1980 г. е под протекцията на ЮНЕСКО. Гратис може да се посети всяка първа неделя от месеца.

col
2. Базиликата „Свети Петър“ (San Pietro) е построена по инициатива на папа Юлий II между 1506 и 1626 г. Тя е издигната на мястото на предишна базилика, построена там по волята на император Константин I. Колонадата на площада е шедьовър на Бернини – полукръгът символизира ръцете на Църквата, които обгръщат цялото човечество. На Бернини са и 140-те статуи върху колонадата. В базиликата пък се намира шедьовърът на Микеланджело Буонароти „Пиета“ – единствената творба с автограф от гения. Базиликата може да се посети гратис.

san
3. Ватиканските музеи (Musei Vaticani) – разположени са във вътрешността на Ватикана и съдържат една от най-ценните колекции от произведения на изкуството в света. Тя е събирана в продължение на векове от различни папи. Сикстинската капела и папските апартаменти са с фрески на Микеланджело и Рафаело. Ватиканските музеи могат да се видят гратис всяка последна неделя от месеца.

kap1
4. Пантеонът (Pantheon) е изграден между 118 и 125 г. сл.Хр. Той е издигнат като храм, посветен на всички божества. Вписва се в перфектна сфера с височина, равна на диаметъра му. Днес в него са погребани кралете на Италия – Виктор Емануил II, Умберто I, Маргерита Савойска. Характерният купол, който завършва с т.нар.oculus, е единственият пункт с диаметър 9 м., от който влиза светлина. Според легендата въпреки отвора дъждът не прониква във вътрешността. В действителност вали и вътре в Пантеона, но водата се поема от 22 почти невидими отвора върху пода.
Пантеонът може да се види гратис по всяко време.

pan55
5. Устата на истината (Bocca della Verità) – тя се намира на стената на портата на църквата Santa Maria in Cosmedin и е един от символите на Рим, който трябва не само да се види, а и да се пипне. Реализирана е през 1632 г. и изобразява мъжко лице с отвори вместо уста, нос и очи. Творбата е обект на много легенди, сред които и тази, че за всеки, който си пъхнел ръката в устата, тя се произнасяла дали е добър или лош. В действителност Устата на Истината служела за чешма или фонтан преди да бъде поставена на портата на църквата.

bocca
6. Всички известни площади в историческия център могат да се видят гратис – Испанският площад (Piazza di Spagna), Пиаца дел Пополо (Piazza del Popolo), Пиаца Навона (Piazza Navona), Цветният площад (Campo dè Fiori). Гратис може да се види и фонтанът „Треви“ (Fontana di Trevi).

PLOSTAD
7. Паркът „Вила Боргезе“ (Villa Borghese) е задължителен етап в маршрута ви и се намира в центъра. Това е третият най-голям парк в Рим. Името му идва от факта, че е бил първата резиденция на кардинал Шипионе Боргезе.

Short URL: https://goo.gl/CMFN7k

Коментари

Коментари