КАРНАВАЛЪТ ВЪВ ВЕНЕЦИЯ 2017

карнавал3Карнавалът във Венеция през 2017 г. е от 18 до 28 февруари

И тази година Венеция предлага десетдневен спектакъл от събития с маски и колорит.

Официалното откриване е още на 11 февруари в Рио ди Канареджо, който се превръща във водна сцена с плаващи структури.венециякарнавал

Тогава по канала преминава воден кортеж от хора с маски.

Микс от звуци, цветове и маски дава началото на най-красивия карнавал в света.

Цялата програма на Карнавала във Венеция и всички събития, свързани с него, може да видите тук.

Конкурсът за най-красива маска е на 18 февруари. Тогава е и Парадът на всички Марии.карнавалвенеция2

На 19 февруари е полетът на Ангела.

На 22 февруари е Галерията на чудесата с приказни маскени балове.балвенеция

На 25 февруари е предвидено дефиле на коли, возещи участници в карнавала с гигантски маски.

Историята на карнавала

Още от XIII в. Венеция се превръща всяка година по време на Карнавала в най-желаната сцена на света.
Тук падат бариерите между слуги и господари, млади и стари, красиви и и грозни. Всичко се преобръща наопаки, всеки се скрива зад маска и става такъв, какъвто желае.карнавалвенеция8

По подобен начин днес мнозина се прикриват зад измислени имена и самоличност в сайтовете за запознанства.
Маските във Венеция се махат, едва когато носещите ги пожелаят да разкрият самоличността си.
Мнозина не са можели да си позволят разкошните костюми, обличани по време на карнавала. По-бедните ги наемали на пазар за костюми втора ръка. Само дегизирани по този начин, желаещите да участват в карнавала можели да се разхождат по площад „Сан Марко“, похапвайки фритоле и галани.карнавалвенеция9
Фритоле са пържени венециански сладки, а галани са специалитети от пържено тесто за лазаня.
През XVII в. във Венецианската република се забранява носенето на маски извън карнавалния период.karnaval

На проститутките, както и на посетителите на къщите за упражняване на най-древния занаят също е забранено да се крият зад маски.

Право за носенето на т.нар. баута, или бяла маска без декорации, имали единствено по-богатите венецианци, които искали да запазят анонимността си на определени места.

Над 1 млн.туристи се очакват на тазгодишното издание на карнавала във Венеция, или по близо 150 000 души дневно.karnaval2

Карнавалът е не само в историческия център на Венеция, а и на островите и на намиращите се наблизо Местре и Маргера.

През първия уикенд  са две от най-атрактивните събития – полетът на Ангела и Празникът на Мариите. Това е нещо като възпроизвеждане на историческо събитие, но под формата на конкурс за красота в ренесансови костюми.
Вторият уикенд е белязан от финала на конкурса за най-красива маска. Тогава дефилират най-хубавите костюми и маски на карнавала. Букет от спектакли и музикални концерти заливат града на гондолите. Доста очакван е и Полетът на Магарето в Местре.карнавал2017Нощни визити в музеи и галерии има през целия период на карнавала. Туристите се наслаждават и на водни игри със специални ефекти и на диджей вечери.
Любителите на баловете с маски са изправени през тази година пред труден избор – елегантност и екцентричност бележат всички балове в прелестните палати и къщи.бал2
Пиаца Сан Марко е открай време центърът на морето от карнавални събития.

Тук всяка година се провежда и Полетът на Ангела – тогава преоблечена като Ангел гостенка на карнавала „полита“ от камбанарията на „Сан Марко“.
Пак на площада е и Празникът на Мариите (La Festa delle Marie). Възроденият през 1999 г. празник възпроизвежда историческо събитие – навремето Дожът на Венеция дарявал 12 девойки от бедни семейства със сватбени чеизи.

Музиканти, танцьори и хора с маски и с флагове изпълват кортежа на девойките, които пристигат на площада. Разбира се, всички са в исторически карнавални костюми. Избира се и „Мария на годината“.
Най-желаните празници по време на карнавала са безспорно маскените балове в историческите сгради. За всеки от тях билетът варира от 100 до 500 евро на участник.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Обзавеждането като от едно време и прелестната обстановка допринасят за магическата атмосфера.

Носенето на исторически костюми и маски е задължително за всички участници в баловете.карнавал20177Най-кралски при всички случаи е Il Ballo del Doge, или Балът на Дожа – именно той навремето бил регентът на града, човекът с най-много власт във Венецианската република. Това е най-елегантният и изискан бал, на който се стичат известни и богати гости от цял свят.балвенеция22VIP билет за него струва 1000 евро.

Тазгодишният официален маскен бал е в намиращата се на Канал Гранде сграда с ренесансови салони Ка Вендрамин Калерджи (Ca’Vendramin Calergi). Навремето в нея живее композиторът Ричард Вагнер – именно в залите й композира “Парсифал”.

Вижте програмата, менюто и цените на маскения бал тук.балвенеция

Визита във Венеция по време на карнавала е истинска наслада, но от нея джобът олеква.

Има обаче начини да се отседне изгодно, а също и да се види Венеция low cost.

ВИЖ ОЩЕ

Бурано – шареният остров

Мурано – островът на стъклото

Short URL:

Коментари

Коментари