КОЛИЗЕЯТ Е КАТО НОВ

colis1

Il Colosseo блесна като нов след реставрацията си

За пръв път в новите си дрехи Колизеят (Il Colosseo) бе представен пред публика на Великден. Тирантите му  вече ги няма – това могат да видят всички туристи и римляни, които минават покрай него.

Амфитеатърът на Флавиите, както е оригиналното му наименование, лъсна след първата част от пластичната му операция.
Започналата през юли 2013 г.реставрация приключи в първата си фаза. Тя обхваща вънншата част на Колизея и струва 6,5 млн.евро. Тези средства са част от общата сума от 25 млн.евро за цялостната реставрация. Спонсор на операцията е Диего дела Вале, собственик на групировката за обувки Tod’s.
Въпреки че амфитеатърът отвън е като нов, вътрешните му части контрастират рязко със замърсените си и сивкави цветове.
Втората фаза в реставрацията е свързана с вътрешните порти, разположени по цялата обиколка на амфитеатъра.

kolis1
Но как се реставрира паметник от рода на Колизея?
Реставрацията започна с биоцидно третиране на външните стени. Биоцидните продукти въздействат по химичен и биологичен път, като унищожават или се борят по друг начин с вредните организми.
После под прицела на реставраторите бяха поставени железните елементи в структурата. Едва след това се премина към съществената част от работата по почистването. Тя се прави с помощта на водни струи под формата на спрей. С тях се почистват всички сажди, отложени по стените от атмосферните замърсители, както и от автомобилните газове.
Най-накрая следва почистването на мръсотиите със специални четки. После се налага предпазен лак, служещ и за консолидиране.

colis2
25 реставратори работиха в досегашната фаза, вкл.и 12 работници по скелетата. 24 000 кв.м.скелета бяха опънати около Колизея на височина, достигаща 52 м.
Като много интересно откритие по време на първата част в реставрацията беше оценено намирането на червените номера, изписани по вътрешните арки.
Те служели навремето за указване на близо 50-те хиляди зрители към зоните, където трябвало да седнат. Зрителите влизали през 76 входа и всеки от тях трябвало да се ориентира към номера на местото си, написан и в собствената му „карта“.
С други думи, Колизеят си е бил като един съвремен футболен стадион. Единствено зоните, откъдето влизали императорите и властите, не са белязани с подобни червени номера.
Втората фаза на реставрацията ще обхване зоната, свързана със структурата на Колизея срещу Арката на Константин (тя е с три входа и е построена през 312 г.), а после и подземията и осветлението.

arka1

Тази фази много вероятно ще приключат през 2018 г.
Работата в тези етапи се финансира със сумата от 25 млн.евро на сегашния спонсор.
Кога и как ще бъдат реставрирани вътрешните стени на амфитетаъра, е все още въпрос на бъдещето.
Произходът на Колизея
Първоначално амфитеатърът служел за гладиаторски битки и спектакли. Издигнат е от императорите от династията на Флавиите на място, където се намирало изкуственото езеро на Нероновата резиденция Domus Aurea.
Първото наименование Amphitheatrum magnum било заменено през ранното Средновековие с Colyseum. Смята се, че то идва от Нероновия колос, издигнат наблизо.
Изграждането на Колизея започва през 72 г.сл.Хр.и се финансира със средства от плячкосването при войните.
Колизеят е открит официално през 80 г.сл.Хр от Тит, но е завършен окончателно от Домициан. Бил е реставриран няколко пъти до V в.
Колизеят загубва първоначалните си функции през VI в.

Материалът е публикуван във в.”24 часа”

Интересно посрещане с 4 чифта маратонки, преметнати през една жица, очаква туристите, упътили се към Колизея

colosseo1

Вижте кога Колизеят може да се види гратис

Забраниха гладиаторите пред Колизея

Римската пирамида

Short URL: https://goo.gl/b63Wto

Коментари

Коментари