МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА НА COLF

zena1

Колко е по закон минималната заплата на една colf или badante в Италия?

Минимална заплата е възможно най-ниското почасово, дневно или месечно заплащане, под което не може да се падне по закон в Италия.

В никакъв случай ако работите като домашна помощница или гледачка на възрастни и болни хора, не може да получавате по-малко от минимума, определен по закон за съответната година от Националния колективен трудов договор.

Заплащането за colf и badanti се актуализира всяка година в съответствие със стандарта на живот в Италия.

Новите стойности се фиксират от национална комисия, включваща представители на асоциациите на работодателите, синдикатите, Министерството на труда и социалните грижи.

Новите минимални заплати влизат в сила всяка година от 1 януари.

Те са различни в зависимост от категорията труд в домакинствата, който се полага.

Тръгва се от началното ниво А за работещи, които започват за пръв път този вид работа, за да се стигне до квалифицираните работници от ниво DS, които могат да се грижат за болни хора, които не са в състояние да се самообслужват.

Ето какъв е минимумът заплащане, предвиден за 2015 г.

За домашни помощници от категория А – месечната заплата е 620 евро, а почасовото заплащане – 4,51 евро. Когато се налага и нощно присъствие, тогава месечната заплата става 651 евро.

За категория А super  – минимумът на месец е 733 евро, а на час – 5,32 евро.

Категория B – минимумът на месец е 789 евро за пълно работно време. За работа до 30 часа седмично – минимумът е 563 евро. Почасово – 5,64 евро.

За категория B super – месечният минимум е 845 евро при нормално работно време. Ако е за работа под 30 часа седмично – минимумът е 592 евро. Почасовото заплащане е 5,98 евро.

Категория C – месечният минимум е 902 евро, а за работа под 30 часа седмично – 654 евро. Почасовото заплащане е 6,31 евро.

За категория C super – минимум на месец се полагат по 958 евро. Почасовото заплащане е 6,64 евро. За присъствие и нощем – минимум по 1102 евро на месец, а почасово – 7,15 евро.

За категория D – месечният минимум е 1127 евро, а почасовото заплащане – 7,67 евро.

За категория D super – минимум на месец по 1184 евро, а почасовото заплащане – 8 евро. За присъствие и нощем – минимумът на месец е 1361 евро, а почасовото заплащане е 8,62 евро.

За категориите D и D super е необходимо да се прибават и 166 евро обезщетение.

Обезщетението за храна и подслон е 5,44 евро на ден.

Към минималното заплащане по закон се прибавят и добавките за стаж, които се полагат на всеки 2 г., ако работата е при същия работодател. Освен това се полагат и средства за храна и подслон, ако работникът живее в дома на работодателя.

Всички тези суми са нетни, т.е. без средствата за социални осигуровки (contributi).

Осигуровките за час труд се изчисляват на базата на ефективното почасово заплащане (отговаря най-малко на минималното заплащане за съответната квалификация), плюс добавките за стаж, плюс квотата за храна и подслон, плюс квота от тринадесета заплата.

Пояснение за видовете категории

А – със стаж под 12 месеца – обикновен домашен помощник или градинар

А super – грижи се за възрастни хора или деца отвреме навреме.

B – със стаж над 12 месеца – многофункционален помощник, квалифициран работник, шофьор, градинар

B super – асистент на възрастни хора и деца, който се грижи и за дома

C – със специфични професионални умения, готвач

C super – асистент на възрастни хора или деца, които не са в състояние сами да се грижат за себе си, плюс грижи за дома. Без професионална диплома.

D – притежаване на диплома за съответната работа – иконом, гувернант, главен готвач, главен градинар

D super – личен асистент на възрастни хора и деца, които не са в състояние да се грижат за себе си. Диплома за медицинска сестра. Грижи за дома

Източник : colfebadantionline.it

ВИЖ ОЩЕ

ПАРФЮМИРАНИТЕ ТРАМВАИ В МИЛАНО

5 ТОП ТЕРАСИ В РИМ

ЗАБРАНИХА ГЛАДИАТОРИТЕ

Short URL: https://goo.gl/TP1xDY

Коментари

Коментари