ОТ ЛЕТИЩЕ ФИУМИЧИНО ДО РИМ

Ето как може да се придвижите от летище “Фиумичино” до центъра на Рим

Главното летище на Рим “Леонардо да Винчи”, известно като Фиумичино, е разположено на 26 км. от града.

С ВЛАК

На самото летище има гара, от която може да се хване влак “Леонардо Експрес”. Той стига за 30 мин., без да спира никъде, до централната гара Stazione Termini, където се пресичат линия А и линия Б на метрото. Оттам тръгват и много автобуси за различни посоки. Билетът за влака струва 16 евро и се купува на гарата на летището. Освен това обаче на гарата на летището има и други влакове, които спират на няколко спирки в Рим и стигат до гара Тибуртина. Там има спирка на линия Б на метрото.

С АВТОБУС

На летището на терминали 1 и 2, зона Пристигания (Arrivi), има автобуси COTRAL  за Stazione Termini и за Stazione Tiburtina (от 1,15 до 19 часа всеки ден). Билетът от 5 евро може да се купи от будките на летището и в самия автобус (7 евро).

От летището тръгват и автобуси за други гари –  Stazione Cornelia (метро А) и Eur Magliana ( метро Б ).

Пред летището спират   автобуси и на много частни компании. Тези на SIT BUS отиват до Ватикана (метро А, спирка Lepanto).    Автобусите на Т.А.М. пък  отиват до гара Stazione Ostiense (линия Б на метрото) и до Stazione Termini (линия А и Б на метрото).  Пред летището спират и автобуси на Terravision, които отиват до Stazione Termini, Via Marsala. Има автобуси на всеки 30 мин.

С ТАКСИ

Пред терминал 1,2,3 и 5 има спирки за таксита. Тарифите са строго фиксирани и са изписани на самото такси. Никога не се съгласявайте на различни от тези тарифи! Зависи дали отивате до центъра на Рим (обикновено цената е 48 евро) или до зоната извън центъра. Нощната тарифа е по-висока.

АКО СТЕ С ВАША КОЛА ИЛИ С КОЛА ПОД НАЕМ

В Рим има паркинги за дълъг престой на Tiburtina, Via Pietro l’Eremita. От понеделник до петък (6-22 часа) тарифата за първите 12 часа е 2 евро, а до 16 часа непрекъснато – 3 евро.

Друг паркинг има до Централната гара – Terminal Park, Via Marsala 30-32. Дневната тарифа е 28 евро, а за следващите 24 часа – 12 евро.

Има и паркинг на хълма Джаниколо, до Ватикана – Terminal Gianicolo, Via Urbano VIII, 16 c. Всеки ден от 7 до 1,30 часа.

Паркинг има и на Via Ostiense (спирка на метрото Eur Magliana). Всеки ден от понеделник до петък от 6 до 22 часа тарифата за първите 12 часа е 1,50 евро. 16 часа без прекъсване пък са 2,50 евро.

В центъра има паркинг до парка “Вила Боргезе”- Villa Borghese, Via del Galoppatoio,33. Дневната тарифа е 18 евро.

Още един паркинг има до спирката на метрото линия А – Anagnina, Via Vincenzo Giudice. За първите 12 часа -1,50 евро, за 16 часа -2,50 евро.

КАК ДА ВИДИМ РИМ ЗА 3 ДНИ

КАКВО ДА ВИДИМ ГРАТИС В РИМ

ВИЖТЕ КАРАВАДЖО ГРАТИС В РИМ

 

 

Short URL: https://goo.gl/Yl4vd4

Коментари

Коментари