13-ТА ЗАПЛАТА В ИТАЛИЯ

 

BadKVИмам ли право на 13-та заплата, ако работя само от няколко месеца при моя работодател?

В Италия 13-та, или коледна заплата, се полага на всеки работник през декември. Зависи от работодателя дали се дава преди или след Коледа.

Сумата на 13-тата заплата е еднаква като тази на нормалната месечна заплата.

Онзи, който все още няма една година стаж на дадено работно място, също получава допълнително процент от заплатата си. Точната сума се изчислява по специална формула.

Как става заплащането по празниците?

В Италия се заплаща допълнително трудът на всички работници в празничните дни, включително и на домашните помощници и болногледачи .

Трудът, положен през празниците, се заплаща различно според начина на заплащането ви – дали е почасово или за брой дни.

Ако през празничните дни една colf или badante е работила извънредно, трябва да получи като добавка към заплатата си и заплащане за извънреден труд (straordinario festivo). На практика това е заплащането на допълнителните изработени часове, увеличено с 60%.

Почивни дни

По принцип неделята е задължителен почивен ден. Ако поискат да работите извънредно и в неделя или пък в друг почивен ден, който имате право да ползвате като компенсация, то тогава часовете почивка, които ви се полагат, би трябвало да си ги вземете на следващия ден.

Ако празниците съвпадат с неделите, то в такъв случай работникът има право като алтернатива на компенсация за почивния ден в друг ден от седмицата или пък на заплащане на 1/26 част от общата месечна заплата.

Източник : Stranieriinitalia.it, colfebadantionlne.it

ВИЖ ОЩЕ Градините на Куиринале

6 топ панорами на Рим

Еолийските острови – рай до Сицилия

Портокаловата градина

 

Short URL: https://goo.gl/oIoR5J

Коментари

Коментари