ВИСША МОДА ГУРМЕ

Traianei11

В MERCATI DI TRAIANO беше изложена висша мода гурме

В римския музей „Меркати ди Траяно“ (Mercati di Traiano) бяха изложени 160 творби на прочути италиански дизайнери на висша мода.
Защо италианците говорят непрекъснато и навсякъде за храна? Как така тя присъства не само на масата, а и в политиката, модата, бизнеса?
Малко са нещата на Апенините, които се вземат толкова насериозно, колкото яденето. Кухнята, повече дори от футбола, предизвиква страсти и диктува закони.
Няма градче, няма село – пък било то и само с 50 жители, което да няма собствени хранителни специалитети. Те са различни от тези на намиращото се дори на 30 км от него селище.

Traianei22
Храната обединява италианците, които иначе трудно намират общ език, когато говорят за политика или футбол.
Върли противници в парламента, те се сприятеляват, веднага щом седнат пред чинията с паста. В Италия всичко започва и завършва с храната, за нея всички дискутират нонстоп така, както англичаните говорят за времето.
Храната беше темата на световното изложение “Експо 2015” в Милано.
Тя беше и свързващата нишка  в иначе безкрайно различните творения на дизайнерите на висша мода, изложени в Рим.
А какво по-подходящо място от “Меркати ди Траяно” (“Пазарите на Траян”) – музея, който е част от “Фори Империали”.
Там храната, интерпретирана от фантазията на съвременните дизайнери, зае мястото, което ѝ се полага по достойнство – сред антични статуи, култура, археология и ценности, оставени от историята.
Дрехи с щампи на плодове и зеленчуци, рокли със спагети, гевречета, тарали,
фетучини, чанти от моркови – всичко това можеше да се види в ценните произведения, събрани от многобройни колекции на дизайнери на висша мода Made in Italy от 1950 г. до днес.

Traianei33
Сред тях бяха  Армани (Armani)), Етро(Etro), Ферагамо (Ferragamo), Гатинони (Gattinoni), Лаура Биаджоти (Laura Biagiotti) и др.
Общо 160 бяха творбите, изложени в експозицията редом до статуи и археология. 76 бяха мъжките и дамските костюми и 84 – аксесоарите, изработени не само от коприна и сърма, а и от канап, корк, въжета, корени и какво ли още не.
Всичко това беше с цел да се илюстрира и природата, от която се ражда храната.
Елегантността на храната, приказки за храна и мода, както беше озаглавена изложбата, бе организирана от Стефано Доминела, президент на марката за висша мода “Гатинони”, и от италианското Министерство на културните ценности.
МАТЕРИАЛЪТ Е ПУБЛИКУВАН ВЪВ В.“24 ЧАСА“

Short URL: https://goo.gl/vzMc7G

Коментари

Коментари