ИТАЛИАНСКИТЕ АПЕРИТИВИ – III

co1Италианските аперитиви са най-известните в света

Вижте как се приготвят Tintoretto, Mimosa, Dry Martini и Casanova

И ЗА “ТИНТОРЕТО“ Е НУЖНО ПРОСЕКО

nar
“Тинторето” e друг италиански коктейл, който се приготвя със сок от нар (1/3) и бяло пенливо вино „Просеко” (2/3) .

Името му е в чест на венецианския художник Тинторето.

Идеалният период за приготвянето и консумирането му е септември-октомври, когато узряват наровете. Тинторето е коктейлът символ на северния град Азоло, до Тревизо.

“МИМОЗА“ СЪЩО Е ОТ ГРАДА НА ГОНДОЛИТЕ

co2
“Мимоза” подобно на останалите си венециански роднини, също се приготвя от вино „Просеко” (2/3), което обаче се смесва с фреш от портокал (1/3).

Алкохолният му градус не надвишава 7.

Коктейлът се приготвя директно в чашата. Любопитно е, че в някои англосаксонски страни е известен с името Buck’s Fizz, идващо от заведението в Лондон Buck’s Club – там го сервират за пръв път през 1921 г.

„ДРАЙ МАРТИНИ“ Е НА НАД 100 Г.

co4
“Драй Мартини” се смята от край време за кралят на коктейлите.

Има многобройни версии и легенди за произхода му.

Сред най-популярните е тази, според която барман на име Мартини, произхождащ от Арма ди Таджа, в Лигурия, и емигрант в Америка, измисля коктейла около 1910 г. в нюйоркския Knickerbocker Hotel, в чест на Джон Рокфелер.
Най-класическата рецепта за приготвянето на коктейла е следната:
8/10 джин, 2/10 Мартини extra dry, 1 зелена маслинка, кубчета лед. За приготвянето не се препоръчва използването на шейкър, а по-скоро mixing glass с филтър.

Поставете леда в стъклената чаша за разбиване, разбъркайте го и изсипете формиралата се в него вода.

След това изсипете в него сухия вермут мартини и джина. Бъркайте няколко секунди, за да стигнете до онова състояние, в което коктейлът е студен, но не е удължен с вода.

Налейте го веднага в класическата му чаша, известна като купа за мартини. Тя обаче трябва да е изстудена предварително във фризера. Традиционната украса включва обезкостена зелена маслина, набодена на клечка за зъби. Някои прибавят и т.нар. lemon twist, или леко напръскана върху повърхността лимонова кора.

„КАЗАНОВА“ Е С ЯГОДИ

co3
За приготвянето на този 11-градусов коктейл са ви необходими 0,6 л. „Чинцано Ектсра Драй“, половин резен лайм, 3 свежи ягоди, 2 лъжички кафява захар. Аперитивът се омесва директно в чашата.

Намачкайте деликатно в нея първо захарта, резена лайм и ягодите на резенчета. Прибавете бучки лед, а след това „Чинцано Екстра Драй“. Объркайте хубаво с лъжичка. Украсете с резенче ягода или лайм.

ИЗБЕРЕТЕ ТОЧНАТА ЧАША

JUICE 0,4 л.
Както става ясно и от превода на този вид чаша – за сок, в нея се сервират обикновено аперитиви на базата на сокове
HIGHBALL 0,33 л.
Обикновено се използва за сервирането на коктейли, към които се прибавя сода. Името на тази чаша означава в превод „висока топка“. Казват, че в началото на XIX век имало специални ледени топки, които трябвало да охлаждат коктейлите. Този тип чаша е направен така, че да може да поеме подобна ледена топка. Тя се вдигала във високата част на чашата, когато в нея се наливал коктейлът.
ЧАША ЗА ВИНО 0,36 л.
Напоследък се използва все по-често за коктейли, съдържащи газирано вино или просеко.
FLUTE 0,15 л.
Обикновено в този тип чаша се сервират коктейли на базата на сухо шампанско или италианско просеко. Издължената форма на чашата позволява на носа да поеме най-добре аромата на питието
ROCK или OLD FASHIONED 0,2 л.
В тези чаши се сервират чисти аперитиви или пък аперитиви с лед
КОКТЕЙЛНА КУПА 0,16 л.
В тази чаша се сервират алкохолни коктейли без лед и обикновено разбъркани с шейкър. Това е първата измислена чаша за питиета.

Виж първа част

Виж втора част

Short URL: https://goo.gl/XMPwXa

Коментари

Коментари