ПОМОЩИ ЗА УВОЛНЕНИ COLF

FullSizeRender (5)

 

Добра новина за всички жени и мъже, които са загубили работата си в Италия на домашни помощници или гледачи на възрастни и болни хора (colf и badanti).

Според изданието Stranieriinitalia.it италианските служби за социално осигуряване INPS в края на ноември 2015 са променили едно от условията за получаване на помощи в полза на всички colf и badanti, които са загубили работата си.

Отсега нататък те ще могат по-лесно да се възползват от нововъведените от правителството месечни помощи за безработни, известни с името Naspi.

Как мога да се възползвам от помощите за безработни, ако съм загубила работата си на colf или badante?

  • Първото условие за достъп до тези помощи е да сте били уволнени.
  • Второто условие е да сте внасяли осигуровки за поне 13 седмици през последните 4 години.
  • Третото условие е да сте внасяли осигуровки за поне 30 работни дни през 12-те месеца, предшестващи уволнението. Това е равносилно на 5 седмици, като се има предвид, че всяка от тях е от 6 работни дни.
    Достъп до този вид помощи могат да получат всички уволнени colf и badanti, независимо дали са работили на цял ден или парт тайм.

Как мога да подам молба за месечни помощи Naspi?

Това става чрез подаване онлайн на молба до INPS в период най-късно до 68 дни от уволнението и сте декларирали това пред центровете за намиране на работа (centro d’impiego). Молбата може да се подаде чрез офис на някое Patronato.

От кой ден мога да получавам помощи?

  • те ви се полагат от осмия ден след датата на уволнението, в случай че сте подали молба до осмия ден.
  • от деня след подаването на молбата, ако сте направили това след осмия ден от уволнението
  • от осмия ден след периода на болнични или майчинство

За какъв период мога да получавам месечни помощи?

Тези помощи се получават  за брой седмици, равен на половината седмици осигуровки през последните 4 години.

Кога се прекъсват помощите?

  • в случай, че имам нов договор за работа за по-малко от 6 месеца. В този случай помощите Naspi се прекратяват временно за периода на работа – вие трябва да комуникирате това задължително.
  • в случай на наемане на работа в чужбина с договор за не повече от 6 месеца
  • в случай, че не се съобщи на INPS предполагаемия годишен доход до един месец от началото на новата работа по договора за по-малко от 6 месеца
    Каква е месечната помощ, която ми се полага?

Ако вашето месечно заплащане е било максимум 1195 евро, месечната помощ в такъв случай ще бъде 75% от месечната ви заплата.

ИЗТOЧНИЦИ : INPS i Stranieriinitalia.it

КАК МОГА ДА ЛЕГАЛИЗИРАМ СИТУАЦИЯТА С НЕПЛАТЕНИ ОСИГУРОВКИ?

Това може да стане по два начина – доброволно от страна на работодателя или по искане на INPS. Във втория случай италианските служби за осигуряване му пращат известие.

При първия начин пък работодателят може по своя воля да плати неплатените в миналото осигуровки, като попълни модел LD15 и плати полагащата се сума, която се изчислява от INPS.

Плащането може да е наведнъж или на части. Във формуляра се посочват данните на работодателя, на работника, изработените часове за тримесечието.

Работодателят, който плаща със закъснение осигуровките, се наказва със санкция максимум до 40 % върху дължимата сума за тримесечието. Освен това се прилага и лихва към деня на плащането.

ВИЖ ОЩЕ

ВИНОТО НА ПЕВЕЦА АЛ БАНО

ГРАДЪТ НА КАМЪНИТЕ МАТЕРА

ГРАДИНАТА НА НИНФА

СТИЛИСТЪТ НА ЗВЕЗДИТЕ МИШЕЛ

 

Short URL: https://goo.gl/Mwp15m

Коментари

Коментари