EATALY – РАЙ ЗА ГАСТРОНОМИТЕ

eatSgrada„Ийтали“ (Eataly), което е съкращение от Ийт (Eat) и Итали (Italy) (ям и Италия на английски), е новият феномен не само в много италиански, а и чужди градове.

Това не е име на поредната верига магазини, а висша кухня и италиански стил на живот и хранене, поднесени в едно.
„Ийтали“ е най-големият еногастрономически център в света.
Започналата през 2007 г. в Торино авантюра с вкус на висококачествена италианска храна и вино се превръща много скоро в обект на репликация в много градове по земята.
Със скоростта, с която никнат гъбите след дъжд, из Ботуша и в чужбина се родиха вече няколко десетки храмове на чревоугодника.


За да опитате от най-добрите кулинарни продукти и винени нектари от всичките 20 италиански области, съвсем не е нужно да ги обикаляте една по една. Ако например сте в Рим, достатъчно е да се разходите до намиращата се до Пирамидата (La Piramide) гара Остиенсе (Ostiense) и ще видите как бившият въздушен терминал на 4 етажа е превърнат в ода на най-добрата храна и напитки. Той заема площ от 17 000 кв.м., на която са събрани 23 ресторанта с 6000 места, 40 зали за дидактика и 8 аули.
Влизайки в римския Eataly, се озовавате в огромно пространство, което събира на първия етаж най-добрите продукти в сферата на десертите и на плодовете и зеленчуците.

eat33
Сред щандовете с храни обаче са разположени и заведения, в които могат на открито да се опитат десетки сладости, типични за различните италиански региони. Едновременно с това е възможно да се разгледат и щандовете с книги на сладкарски теми или пък да се купят кулинарни машрути от туристическите бюра.
На втория етаж пък е царството на месото, луканките, саламите, шунките, сосовете, тестените изделия, бирата.
Всичко това може не само да се купи, а и да се консумира сред щандовете в оформените като хранителни острови заведения. Разбира се, абсолютно всичко се приготвя пред очите на клиента.
Следващият етаж пък е възхвала на рибните продукти и на виното. Стотици видове вино от всички възможни точки на Италия са събрани накуп в зона, в която може и да се дегустира, хапвайки.

eat22
Един етаж е отреден и на любителите на висшата кухня, които обичат изисканата и елегантна обстановка от ресторантски тип.
Желаещите да се научат да готвят или дегустират вина също имат своя зона. Списъците за курсовете по висша кухня и дегустации са изпълнени за месеци занапред.
В царството на чревоугодниците може да се напазаруват и всички възможни домакински уреди за приготвянето на италианската кухня както подобава.
За много римляни туровете в Eataly са вече любимо занимание по всяко време на деня и вечерта. Мнозина отиват в халето с индустриален дизайн не само за да напълнят чантите си с току-що направена биволска моцарела или пресни талятеле, а и за да се видят с приятели пред чиния пържени риби и зеленчуци.
Първата Eataly отвори врати в Торино през 2007 г. Оттам е и нейният „баща“ и основател Оскар Фаринети. Днес копия на торинската Eataly има и в Генуа, Болоня, Милано, Монтичело д’Алба, Пинероло.
В Ню Йорк пък храмът на вкусовете се намира до Пето Авеню. Луди по Eataly обаче са най-вече японците. Само в Токио има няколко храма на италианските хранителни продукти.

eat44
„Храмове“ на храната има и в Лос Анджелис, Чикаго, Сао Пауло и Торонто.
Философията на Eataly е да се даде възможност на едно и също място да се пазарува, яде, пие, дегустира и да се опознаят квалитетни храни и питиета, които другаде биха стрували много повече.
„Искаме да убедим хората, че да се храниш и да пиеш добре не е лукс само за малцина“, казва Оскар Фаринети.
В действителност в Eataly цените са горе-долу колкото тези в кулинарните магазини, но качеството им е поне два пъти по-високо.
Освен това в една и съща сграда човек има възможност да вечеря добре както за 10, така и за 100 евро.
Изключителното качество на поносими цени се предлага благодарение на липсата на посредници в хранителната верига. Почти всички местни продукти, произхождащи от 20-те италиански региона, се купуват директно от „Ийтали“.
Една от силните страни на групата е, че в нея всичко се яде и се купува „с очи“. Т.е. клиентът наблюдава как се прави на място прясна моцарела, която после му се сервира на масата или в чантата. Мнозина никога не са виждали това, въпреки че я консумират от детството си.
Всеки етикет на какъвто и да е продукт разказва подробно произхода му, както и историята на производителя. Самите производители пък са едни от най-честите преподаватели по кухня и дегустации в курсовете за любители, които се организират в Eataly.
Въпреки че италианците са чревоугодници по рождение, мнозина от тях не знаят как точно се приготвят най-често консумираните хранителни продукти като спагетите и макароните.
„35 на сто от италианците не знаят в какво се състоят разликите в брашната за спагетите, но пък 60 на сто знаят какво е ABS система за колите“, казва Оскар Фаринети, цитирайки изследване на групата си.
Целта на „Ийтали“ е да привикне италианците не само към консумирането на висококачествени храни, а и към опознаването им. Хранителната дидактика, чрез която в Eataly клиентът може да научи по какво се различава в производството си пиемонтското от тосканското червено вино или пък кои са основните сирена в Алпите и т.н. е основен елемент във философията на марката.
Доброто ядене помага за добрия живот, е мотото на Eataly.
Отскоро втори, но по-малък магазин на Eataly, отвори врати и на централния Площад на Републиката (Piazza della Repubblica).
МАТЕРИАЛЪТ Е ПУБЛИКУВАН ВЪВ В.“168 ЧАСА“

Short URL: https://goo.gl/O0JVHE

Коментари

Коментари