В МИЛАНО ЗА 2 ДНИ

Evening scene along the Naviglio Grande canal in Milan, Italy.

 

Вижте какво може да се посети в Милано, ако имате само 2 дни и обичате да ходите пеша

Въпреки че Милано изглежда доста „по-беден“ на забележителности от Рим, той е пълен с културни паметници, достойни за най-крaсивите музеи в света.

Ако сте решили да разгледате Милано пеша, първото нещо, което трябва да направите, е да се снабдите с чифт удобни обувки.
За вашия двудневен пешеходен тур в Милано ви предлагам част от съветите на пътешественика фотограф Алфредо Чипуло и неговия блог Fotoinviaggio.

В случая обаче не става въпрос за посещение на галерии и музеи, за които се изисква предварителна резервация. Затова тук не е включена визита в “Санта Мария деле грацие”, където се намира “Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи.Тя е всъщност и един от най-големите шедьоври, които могат да се видят в Милано.

Първи ден.
Започнете от зоната на Navigli (Навили), и по-точно от Vicolo dei Lavandai (метро MM2 Porta Genova). Както показва в превод името на уличката – перачи, до 20-те години на миналия век, или преди появата на пералните машини, миланските перачки са идвали точно тук, за да перат.
След това идете до Colonne di San Lorenzo (колоните на Сан Лоренцо). Това е паметник от римската епоха от III в. сл.Хр. Те обаче са били транспортирани до това място, за да бъдат прибавени към базиликата „Сан Лоренцо“.
След това може да видите най-тясната уличка в Милано – Via Bagnera (Виа Баниера), останала в черните хроники от средата на XIX в. заради „чудовището“ Антонио Боджа, който укривал в работилницата си труповете на жертвите си.
След това вижте базиликата San Ambrogio („Сан Амброджо“), посветена на светеца патрон на Милано, чиито тленни останки се пазят в нея. Това е втората по значение базилика в Милано след Il Duomo (Ил Дуомо).

Le guglie del Duomo di Milano venerdì 15 luglio 2011 si trasformano in teatro per ospitare il debutto dei 'Lombardi alla prima crociata' in forma di concerto con un cast diretto da Lorenzo Coladonato in cui spicca il basso Ruggero Raimondi. L'opera (che sarà replicata lunedì, sempre alle 21,30) fa parte degli eventi di Vivilduomo, organizzati dalla Veneranda Fabbrica per finanziare i restauri della cattedrale. I soldi raccolti serviranno per il restauro della guglia maggiore su cui poggia la Madonnina.ANSA

След това преминете по Corso Magenta (Корсо Маджента) и влезте в църквата S.Maurizio al Monastero Maggiore ( Сан Маурицио ал Монастеро Маджоре). Отвън не изглежда интригуващо, но видите ли я отвътре, ще останете с отворена от удивление уста.
След като завърщите тура на църквите, може да посетите и зоната, посветена на парите – Piazza Affari. Тук е финансовата борса, тук се въртят капиталите – вижте Сградата на борсата – Palazzo Mezzanotte, която е нещо като символ на финансовата столица на Италия.
После пък идете в друго място символ на Милано – Castello Sforzesco (Кастело Сфорцеско). Тук се намират няколко важни музея. Излизайки от задната част на замъка, се стига до Parco Sempione (Парко Семпионе), където може да отдъхнете за малко. Тук се намира високата 108 м. Torre Branca (кулата Бранка), от която се открива прекрасна гледка към Милано.
Вечерта си я оставете за зоната на Brera (Брера). В нейната галерия Pinacoteca di Brera могат да се видят творби на Рафаело, Рубенс, Рембрандт.
Това е обаче и зоната на локалите. Именно тук идват да вечерят много от местните жители, тъй като е пълно с ресторанти и заведения. След вечеря пък може да отидете на Corso Como (Корсо Комо), където изобилства от барове и дискотеки, много от които са любимите места за разпускане на известните личности.

milano :: 14mm
Втори ден
Започнете разходката си в Giardino della Guastalla (Джардино дела Гуастала)- тук може да се види ботаническа градина, дело на графинята на Гуастала Паола Лудовика Торело. Най-близката спирка на метрото е Crocetta – на 500 м.
След ботаническия си тур поемете по Via Sforza (Виа Сфорца), Via Laghetto (Виа Лагето), за да стигнете до Piazza Santo Stefano (Пиаца Санто Стефано). Тук е църквата San Bernardino alle Ossa („Сан Бернардино але Оса“).
Следващият етап е Piazza San Babila (Пиаца Сан Бабила). Оттук може да се насладите на Corso Vittorio Emanuele II (Корсо Виторио Емануеле II), любима улица за феновете на шопинга.
Следва и най-голямата забележителност – катедралата Il Duomo (Ил Дуомо). Тук се намира и прочутата статуя на Дева Мария La Madunina. От терасите се открива прекрасна панорама към града. До тях се стига от страничния вход.
После идете на Piazza dei Mercanti (Пиаца дей Мерканти), който в Средновековиети е бил центърът на града.
Върнете се на Пиаца Дуомо и оттам влезте в галерията „Виторио Емануеле II”. В изградената във формата на кръст галерия е пълно с магазини, бутици и барове.
Излизайки от галерията, ще се озовете пред Piazza della Scala (Пиаца дела Скала), където се намира Teatro della Scala (Миланската скала). Тук е и сградата на миланското кметство Palazzo Marino.
След това може да се отдадете на шопинг – подходяща за това е Via della Spiga (Виа дела Спига). Това е част от четириъгълника на модата, който включва и улиците Montenapoleone, Manzoni и Corso Venezia, където са концентрирани бутиците на най-луксозните марки в света.
Последен етап в двудневния ви тур може да бъде обществената градина на Милано Giardini Pubblici Indro Montanelli, по-известни като Градините на Порта Венеция.

Short URL: https://goo.gl/MoKe6q

Коментари

Коментари