ИТАЛИАНСКИТЕ АПЕРИТИВИ – I

ap1Сприц е най-модният аперитив сред младите италианци

Леден и лекоалкохолен аперитив в късния следобед може да ви достави неочакван релакс.

Един италиански коктейл от сорта на “Сприц“ или „Росини“ може да подейства като приятна тръпка за всичките ви сетива, когато сте привършили работния ден.

ЩО Е ТО АПЕРИТИВ

aperitivoТова е питието, което се пие винаги преди ядене, за да отвори апетита.
То може да бъде съставено от един или повече продукти, като във втория случай се превръща в коктейл. Навикът основното ядене да се предхожда от ароматно лекоалкохолно питие, което трябва да гъделичка апетита, датира още от древността. Самата дума аперитив произлиза от латинското aperire, или отварям, започвам.
Аперитивът е обаче и повод за социална мрежа наживо. Отпивайки го, можем не само да се разхладим, а и да обсъдим клюката от деня с приятели.

ap3
С течение на времето към пиенето на аперитива се добавя и отгризването на вкусни солени хапки или мини сандвичи. Постепенно се стига до т.нар. Happy Hour, при който който аперитивът се пие в компанията на апетитни ястия, чието приготвяне обаче не изисква много време.
Практиката да се измислят нови питиета, омесвайки различни билки, треви и мед, идва още от Средновековието.

Първият коктейл, за който съществуват исторически данни, се е наричал „Сазерак“ и е бил измислен в началото на XIX век от френски фармацевт от Ню Орлиънс. Коктейлът бил смесица от битер, коняк и сладък сироп и се сервирал в керамични купи, наподобяващи тези за яйца alla cocque, и наречени coquetier. Мнозина предполагат, че терминът коктейл идва точно от тук. Според други обаче той означава опашка на петел.
Две са легендите по този повод.
Първата разказва как през XV в. в английската провинция се пиела цветна напитка, наподобяваща петелската опашка. Според втората легенда пък английските моряци, стигнали до Южна Америка, пиели европейски ликьори, разбъркани с тропически сокове с помощта на пера от петел.
Царе в цял свят са обаче най-вече италианските аперитиви и коктейли, тъй като повечето от тях са нискоалкохолни и освежаващи.
СПРИЦЪТ Е НАЙ-МОДЕН

ap2
Хит номер едно от над 10 г. в Италия е измисленият навремето във Венеция „Сприц“.

Където и да се пие днес по света, газираният коктейл напомня винаги за “газираната“ и весела атмосфера във Венеция. Ако влезете в който и да е бар на Венеция, Падуа, Триест или Тревизо, ще видите, че на практика там „Сприц“ се лее по масите като минерална вода.

Той е и най-търсеното питие от любителите на глътката в американските заведения. Сприцът е рекордьор по предпочитания сред коктейлите в най-модните локали на Ню Йорк, Лос Анджелис и Лас Вегас. Заради лесното му приготвяне обаче мнозина си го правят и вкъщи, за да освежат летните вечери.
Италианският коктейл, който в Америка наричат Venetian Spritz, се приготвя от сухото газирано вино “Просеко” (Prosecco), от сода и от “Аперол”. Някои го правят и с Campari bitter.
Традиционната рецепта за “Сприц“ е следната:
5/10 Prosecco, 3/10 Aperol или Campari, 2/10 вода, резен портокал
Продуктите се изсипват заедно с лед в шейкър и се разбиват. Коктейлът се налива в чаша с портокалов резен. Може да се разбърка с дълга лъжичка и да се прибавят сламки и лимоново резенче.
Сприцът датира от времето на австро-унгарското управление във Венеция, Триест и Пола. Според легендата той се ражда като смес от вода и бяло газирано вино. Австрийските войници , привикнали бързо към местния обичай да се пие вино в заведенията, не можели да свикнат с високия градус на венецианските вина. За да разрешат проблема, започнали да ги удължават с вода.
Леката и утоляваща жаждата напитка бързо си пробила път и в останалите градове на Североизточна Италия. Всеки град започнал да предлага свои разновидности,, прибавяйки по нещо в коктейла. Воля на фантазията си дали и барманите, поради което алкохолният му градус може да варира, но общо взето се върти около 8.
Задължително в коктейла трябва да присъстват сухо газирано вино и газирана минерална вода или тоник. Останалите 30% в коктейла се допълват с най-различни алкохолни напитки. Правилото е, че трябва да се запази червено-оранжевият цвят на коктейла.
Най-моден на Апенините е “Сприц“ с „Аперол”. В чашата след това се поставят резен лимон, портокал или маслина. Сприц се пие в компанията на леки и вкусни хапки като минисандвичи със салам, шунка, различни видове сирене, зеленчуци на грил. Заради факта, че е леко алкохолен и е сравнително евтин, сприцът е най-предпочитаният коктейл от младите хора.

РИМСКИЯТ ВАРИАНТ Е „МАУРИЛИО“

Maurilio1
И ако в Рим „Сприц“ стана на мода след 2000-та година, 6 г. преди това негов предвестник става близкият по вкус и свежест коктейл „Маурилио“. Измислил го е собственикът на централния римски бар „Виминале“ Маурилио Пепи, който го представя за пръв път на състезание във Флоренция.
Коктейлът се прави директно в чашата , която е напълнена с кубчета лед и включва 1/4 бял вермут, 1/4 аперол, 2/4 швепс от лимон. За декорация се прибавя шишче от ягодки и резенче киви, но може и резен портокал. Сервира се с две сламки.

СЛЕДВА

Материалът е публикуван във в.”24 часа”

Short URL: https://goo.gl/JpC7Dy

Коментари

Коментари