КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ В ИТАЛИЯ – III

bu2Ето какво не е за препоръчване да се прави в Италия (трета част)

11. Ако сте на пазар в Северна Италия, там цените са почти като тези в магазина и не е прието хората да се пазарят и надвикват. В Южна Италия обаче на пазара клиентът винаги се пазари за цената. Ако пък купувате стока от амбулантни търговци на тротоара или площада, не се хващайте на предложената ви цена. Може да я свалите и наполовина.12. Ако сте в Южна Италия или в Рим, не се учудвайте, ако човекът, с когото току-що сте се запознали, ви попита директно колко получавате и дали сте женен. В Северна Италия обаче са много по-дискретни в това отношение и не е прието да се говори за пари и семейно положение.

13. Ако сте в Италия през лятото и искате да отидете на плаж, помнете, че никога не може просто ей-така да постелите хавлията си на плажа гратис.
Ако сте на плаж под аренда, това е забранено и трябва задължително да ползвате чадър или шезлонг. Ако пък сте на свободен плаж, се плаща минимална цена от порядъка на 2-3 евро за използване на душовете и тоалетната.

14. Ако сте в градове на изкуството като Рим и Флоренция, никога не се катерете по паметниците и фонтаните, за да си щракнете снимки на техния фон. Рискувате глоби от 500 евро, които се плащат веднага. Забранено е и разхлаждането във водите на фонтаните, дори термометърът да показва 40 градуса.

15. В много градове като Рим е забранено и яденето пред паметниците на изкуството. Не си и помисляйте да си хапнете сандвича и да си пийнете бирата, седнали на стълбите на Piazza di Spagna (площад “Испания”), освен ако не искате да се разделите със сума от 50 евро. Глобата обаче може да стигне и 500 евро.16. Във Венеция избягвайте да храните гълъбите на площад  San Marco (“Сан Марко”). Ако не можете да устоите да дадете нещо за ядене на птиците, които понякога са повече и от хората на площада, ви застрашава глоба до 500 евро.

(виж втора и първа част)

ВИЖ ОЩЕ НОВИНИ ЗА DOLCE VITA

 

Short URL: https://goo.gl/Jqesh0

Коментари

Коментари