ПЕНСИЯ В ИТАЛИЯ – 3

arka1Какво ще стане, ако се върна в България преди пенсиониране?

Ето какви са вариантите:

  • Имате право на пенсия по старост при същите условия като работника, който остава в Италия, ако сте започнали работа в Италия преди 1996 г.
  • Може да поискате пенсия, дори да нямате 20 г. социални осигуровки, ако сте започнали работа в Италия след 31 декември 1995 г. – стига ви и 1 седмица осигуровки.  Що се отнася до възрастта, според Министерството на труда е необходимо да сте на  65 г.и 7 мес. – това се отнася за пенсиониращите се през 2016-2017 г.  Ако решите да се върнете в страната си, информирайте се добре в най-близкото Patronato.

А какво става, ако съм работил в родината си или в друга страна от ЕС?

Като се има предвид, че България е в ЕС, в този случай могат да се сумират вноските, направени в двете страни за получаването на правото на пенсия.

Ако сте работил в две или повече страни от ЕС и в момента на пенсиониране сте жител в една от тях, в нея може да поискате да ви сумират всички осигуровки за получаването на една пенсия.

Мога ли да си изтегля от INPS внесените  осигуровки, ако се върна в България?

Ако сте работили в Италия и сте се върнали в България преди пенсиониране , НЕ може да си изтеглите обратно внесените осигуровки в Националния осигурителен институт INPS. Те не ви се губят – когато се пенсионирате в България, ще бъдат интегрирани в пенсията ви.

Наследствена пенсия

Ако даден пенсионер почине, неговите близки имат право на pensione di reversibilità, или на наследствена пенсия, ако живеят в Италия или др.страна. След кончината на даден работник, неговите близки също имат право на пенсия, ако работникът има 15 г.внесени осигуровки или пък  5 г.осигуровки, 3 от които внесени през последните 5 г.

Близките, които имат право на пенсия, са:

  • съпруг(a) и непълнолетни деца
  • пълнолетни деца, ако са на издръжка на родителите, тъй като са студенти или нетрудоспособни
  • родители, внуци, братя и сестри, но само при много особени случаи

Какво става, ако се върна в България?

  • Ако сте започнали да работите в Италия преди 1996 г., близките ви имат право на наследствена пенсия (pensione di reversibilità)
  • Ако сте започнали работа в Италия след 31 декември 1995 г., близките имат право на пенсия, само ако са били навършени 65 г. в момента на смъртта.

(ИНФОРМАЦИЯТА Е ОТ 2016 Г.)

ИЗТОЧНИК : Guida per i cittadini, Regione Umbria

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и сайта, като кликнете във FACEBOOK най-горе в червеното поле на страницата. Благодаря!

Виж още

Пенсия в Италия – 2

Пенсия в Италия – 1

Как да пътуваме изгодно в Италия

Рим-Милано с 4 евро

Short URL: https://goo.gl/64hViL

Коментари

Коментари