ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ ДВОРЕЦ КУИРИНАЛЕ

Най-големият президентски дворец в света вече може да се посещава от туристи

30 папи, 4 италиански крале, 11 президенти – това са височайшите особи, обитавали римския дворец „Куиринале“ (Quirinale), който по разкош и прелест няма за какво да завижда нито на Версайския, нито на Бъкингамския дворец.

Седалището на 12-ия поред президент Серджо Матарела е най-красивият и най-бляскавият дворец, който човек може да си представи.
В същото време неговите 1200 салони и стаи са твърде много, твърде скъпи и твърде богати, за да бъдат обитавани само от един човек, пък било то и първият човек в Републиката. Всяка година за поддръжка на двореца отиват 230 млн.евро държавни пари.

quirinale6
1000 души персонал се грижат за Дома на всички италианци, както наричат открай време президентския дворец.
Доскоро обаче той съвсем не беше къщата на всички италианци, тъй като само малка част от него беше отворена за туристически визити и то само през някои недели.
Едно от първите решения на сегашния президент след встъпването му в длъжност беше да се откаже от държавния самолет (често той ползва и влак), както и да отвори голяма част от салоните на двореца за визити всеки ден.
Така малко по малко „Куиринале“ може да се превърне в жива история, а не да бъде музей, по думите на президента.
Разбира се, все пак дворецът е действаща президентска институция, така че от мерки за сигурност само една част от него може да бъде достъпна за туристи. От лятото на 2015 г. „Куиринале“ може да се разглежда пет дни в седмицата (без понеделник и четвъртък) срещу билет, резервиран предварително. Визитите са в организирани групи и са по-кратки и по-подробни.
Първата е безплатна, а втората позволява да се видят и помещения като тези с порцелановите сервизи на Савоите, част от мебелите, градините, музея на колесниците. Много от стаите, използвани досега за офиси, вече ще бъдат част от музея и в тях ще се организират изложби.

quirinale5
Въпреки всички съкровища и огромното културно и историческо богатство, които съхранява, „Куиринале“ е най-малко познатият за италианците дворец поради факта, че досега не е бил отворен за публиката.
Но какво представлява последният италиански дом на Савоите?
Само за сравнение – със своите 110 500 кв.м.площ „Куиринале“ е 20 пъти по-голям от Белия дом и е на шесто място в света сред всички дворци. Той е обаче най-големият дворец в света, ако става въпрос за седалище на президент.
„Куиринале“ носи името на единия от седемте исторически хълма, върху които е основан Рим. Наименованието му идва от името Куирин (на италиански), както се е наричало древноримското божество, почитано като покровител на курията. При зараждането на римската монархия с този термин се обозначавало племенното устройство на обществото и мястото, където всяко племе се събирало, за да обсъжда държавните въпроси.
Самият дворец е изграден преди 430 г.
Не си мислете, че разхождайки се из някой салон по време на туристическа визита ще срещнете италианския президент. Влизайки от централния вход, се озовавате в огромния Двор за почести, където се провеждат церемониите с гвардейци. В централния корпус се намират т.нар.представителни пространства – тук са всички салони, в които президентът приема или развежда държавни гости, делегации или представители на някоя от трите власти.
Офисите и стаите на президента обаче не са тук – те се намират в друго, доста по-далечно крило от комплекса. Става въпрос за отделни сгради до Виа дел Куиринале.

quirinale3
В това крило се намират и т.нар. Имперски апартаменти, които са били обзаведени навремето, но се използват и сега. Това става по време на официални визити на държавни глави или монарси.
Изключително помпозен е салонът на почетните гвардейци, Il salone dei Corazzieri. Той е на практика най-големият в двореца. Няма начин как да не ви впечатли – има дължина 37 м., ширина 12 м.и височина 19 м. Именно в този салон се извършват всички церемонии по награждаване или срещи със заслужили личности.
Прекрасен е и Празничният салон, в който навремето са се провеждали приеми и балове, а днес в него полагат клетва новите правителства.
Когато пък се провеждат пресконференциите на партийните лидери, отишли на консултации при президента след разпускане на парламента (а това става често в Италия), или след излъчване на временно правителство – те се излъчват по телевизията от Почетната ложа.
Доста любопитна е обаче историята на президентския кабинет, където държавният глава се среща официално с колегите си от чужбина или пък с партийните лидери по време на консултациите за формиране на ново правителство. Навремето това е била лятната спалня на папите.
Няма италианец, който да не познава до болка интериора на този кабинет, тъй като оттам се излъчват винаги традиционните новогодишни обръщения на държавния глава.

quirinale9

Това обаче съвсем не е истинският кабинет на президента, в който чете и работи всеки ден – той се намира на другия край на двореца, където са личните му стаи.
Залата на Гоблените, където поне два пъти в годината в днешни времена се събира Върховният съвет за отбрана, навремето е имала коренно различни функции. Това е било спалнята на кралица Маргерита Савойска, прабаба по майчина линия на Симеон Сакскобурготски. Преди нея, пак същият този салон е служел за предверие на папския салон.
Много красива е и Огледалната зала, където днес се провеждат официалните аудиенции на президента. Освен това тук полагат клетва и съдиите от Консултативния съд.

quirinale2
В залата на посланиците пък президентът приема дипломатическия корпус, акредитиран в президентския дворец послучай официални визити на чуждестранни държавни глави.
Куриоз представлява и т.нар.Капела Паолина, проектирана по абсолютно същия начин като пропорции и архитектоника като Сикстинската капела във Ватикана. Тя е била реализирана навремето от Карло Мадерно за Павел V Боргезе и е служела изключително за вътрешни нужди, като се има предвид,че оттук са минали 30 папи.
Освен това навремето в двореца са били проведени и няколко конклава за избирането на нов папа.
Дълга е 42 м., широка е 13, а е висока 20 м. Тук се е оженил за принцеса Мария Жозе последният италиански крал Умберто II Савойски, вуйчо на Симеон Сакскобурготски. Днес често в тази капела се провеждат камерни концерти за класическа музика, които се излъчват по радио РАИ.
Любопитна е и т.нар. Библиотека дел Пифети, която си е своеобразно бижу, останало от кралски времена.
Много атрактивна с архитектониката си е и витата като елипса стълба Маскерино от XVI в.
В една от залите може да се види и балната копринена рокля на кралица Маргерита Савойска, ушита през втората половина на XIX в.и инкрустирана със сребърен ламинат и кристали.

quirinale7
Смайва и елегантният сервиз за сервиране на десерти, който носи името „Умберто I”.
В двореца дори е реконструирана идеално, следвайки детайлите от една картина, стаята, в която са се срещнали през 1879 г. Джузепе Гарибалди и крал Виктор Емануил II.
Възхита предизвиква у всички и т.нар. Вазела дел Куиринале. Става въпрос за помещенията, в които са събрани зад витрини всички порцеланови, сребърни и кристални сервизи. Много от тях идват от други дворци на Савоите, но се ползват и днес по време на приеми в чест на чужди държавни глави.
На практика това е колекция, включваща 38 000 „единици“ – прибори, чаши, чинии и др. Всичките са изработени през XVIII и XIX в.

quirinale8
Безценна е и колекцията от пана и гоблени – 261 на брой, излезли от най-известните работилници в периода XVI-XIX в.
Внимание заслужават и едновремешните конюшни на Куиринале, датиращи от времето, когато дворецът е бил папско седалище. Тук има над 100 ценни колесници.

МАТЕРИАЛЪТ Е ПУБЛИКУВАН ВЪВ В.”24 ЧАСА”

Виж още

Градините на Куиринале

Портокаловата градина

 

Short URL:

Коментари

Коментари