ФОНТАНА ДИ ТРЕВИ БЛЕСТИ ОТ КРАСОТА

FontanadiTrevi1Фонтана ди Треви се смята за най-красивия фонтан в света

След 17-месечна реставрация римският Fontana di Trevi пак заблестя пред туристи и римляни. Работата по реставрирането приключи през 2015 г. и беше спонсорирана от групировката за висша мода Fendi.

26 реставратори участваха в работата по фонтана, проектиран от Никола Салви в началото на XVIII век. Реставрацията струваше общо 2,2 млн.евро и протече изцяло под контрола на Министерството на културните ценности. Фонтанът никога не е бил изцяло затворен. Туристите можеха да стигат до него по специален мост, за да хвърлят традиционната монета, което означава, че ще се върнеш в Рим.

Фонтанът e шедьовър на късния барок и  стана символ на Dolce Vita, след като в неговите води се къпа вездата Анита Екберг в едноименния филм на Федерико Фелини.

Fontana di Trevi е най-големият римски фонтан и е един от най- известните фонтани в света. Той е бил проектиран в стил рококо от Никола Салви, който печели конкурса, свикан от папа Климент XII през 1732 г. Завършен е 30 г.по-късно от Джузепе Панини и се смята за творение на късния барок.

Историята на фонтана е пряко свързана с изграждането на акведукта Vergine по времето на император Октавиан Август, когато военачалникът му Марк Агрипа отвежда течаща вода до Пантеона и до термите си.

Short URL: https://goo.gl/IbJRXy

Коментари

Коментари