МОТОРЧЕТО VESPA

v1Моторчето Vespa е един от култовите предмети на дизайна в Италия.

Одри Хепбърн и Грегъри Пек препускат прегърнати и щастливи със своята “Веспа” във филма “Римска ваканция” на Уилям Уайлър.

Със сигурност всички киномани помнят прочутата сцена с мотора, а самият той е вече нещо като легенда.

“Веспа” е само един от култовите предмети в историята на италианския дизайн. Заедно с наподобяващата мишка едновремешна кола “Фиат 500” и с кафеварката “Мока” тя е икона, която е надхвърлила отдавна епохата на индустриалния бум в Италия от 50-те години на миналия век. Всички те са част от най-доброто и стилното от Made in Italy.
“Веспа”, “Фиат 500” и “Мока” са пример за италиански дизайн, завладял масите и превърнал се в ежедневие в цял свят.

“Веспа” – очарователното моторче на “Пиаджо”

Основаната през 1884 г. в Генуа компания на Риналдо Пиаджо първоначално е посветена на корабно обзавеждане, жп вагони, мотори и трамваи.

С избухването на Първата световна война обаче навлиза и в самолетната сфера – бизнес, от който се храни в продължение на десетилетия.
“Рай за двама” – тази реклама навремето продаде милиони двуколесни скутери.
След Втората световна война синовете на Риналдо – Енрико и Армандо, бързо усещат накъде духа вятърът на промишлената революция.

Енрико Пиаджо надушва, че е необходимо да се наблегне най-вече на сферата на индивидуалната мобилност.
Така се ражда скутерът “Веспа” – продукт на ниска цена за широко потребление. Във фабриката в град Биела се изгражда модел на мотоскутер по подобие на малките мотоциклети за парашутисти.

Прототипът с името MP5 е наречен “Патето” заради странната си форма. Той не се харесва особено на Енрико, който натоварва инженер Корадино д’Асканио да го преобрази.

Прототипът никак не допада и на самолетния проектант. Той го смята за неудобен и с твърде трудни за сменяне гуми.

v4

На всичкото отгоре непрекъснато цапа дрехите заради предавателната си верига. Самолетният инженер Д’Асканио успява да намери разрешение за всички тези проблеми.

Поставя скоростната кутия на кормилото, за да улесни управлението. Измисля каросерия, защитаваща облеклото на водача от цапане. Той има възможност да управлява седнал удобно и сигурно на седалката, а не както при предишните видове двуколки – с риск за равновесието си върху високи колела.

Новият модел на Д’Асканио вече няма нищо общо с “Патето”.

С помощта на дизайнера Марио д’Есте инженерът поставя началото на първия проект за “Веспа” (в превод – оса), който е патентован през април 1946 г.

ves6

Първите реакции на публиката след представянето на “Веспа” са доста противоречиви. Въпреки това Енрико Пиаджо пуска 2000 бройки от моторчето в серийно производство. Дебютът му е в римския голф клуб.
Енрико Пиаджо опитва да разпространява модела си чрез производителите на мотора “Гуци”, но те отказват, защото го смятат за твърде неуспешен. “Веспа” обаче прави чудо в края на 1947 г.

Ако през 1946 г. произведените моторчета са малко над 2000, през 1948 г. те са вече близо 20 хил.

През 1950 г. цял свят аплодира италианското чудо с прекрасен дизайн. Клубове “Веспа” се раждат в Азия и Америка.

Скутерът започва да се прави във фабрики в 13 държави, а се продава в 114. През 1956 г. се произвежда милионният мотор. До днес пък са произведени над 16 млн. скутера. “Веспа” става символ. Линията му е мека и елегантна, двигателят му замърсява малко, дисковите му спирачки са сигурни.

“Веспа” се превръща в обект на обожание и след като се лансира в киното, където става символът на “Долче вита”.

ves7

Чуждестранните журналисти говорят за Италия като за “страната на “Веспа”. Одри Хепбърн и Грегъри Пек, яхнали “Веспа” в “Римска ваканция”, са само началото на плеядата кинозвезди, фенове на моторчето.

Вездесъщата “Веспа” прави компания в различни филми на Ракел Уелч, Урсула Андрес, Жералдин Чаплин, Мила Йовович, Марчело Мастрояни, Джон Уейн, Хенри Фонда, Гари Купър, Жан-Пол Белмондо, Антонио Бандерас, Джуд Лоу, Жерар Депардийо…

Short URL: https://goo.gl/64Da9X

Коментари

Коментари