ИТАЛИАНСКИТЕ АПЕРИТИВИ – II

cok1Аперитивите с имена на композитори са и свежи, и модни

Ето как се приготвят Bellini, Rossini и Puccini

И „БЕЛИНИ“ Е ПОЛЪХ ОТ ВЕНЕЦИЯ

Italian Bellini alcoholic cocktail with peach
Хитов коктейл е и „Белини“, който също като „Сприц“ идва от Венеция. Съставеният от бяло газирано вино (обикновено просеко или шампанско), от смелени бели праскови и от сока им коктейл също е сред „посланиците” на Италия по света.
Баща на Белини става между 30-те и 40-те години на миналия век Джузепе Чиприани, главен барман на най-известния и скъп бар във Венеция – Harry’s Bаr. Заради розовия му цвят, който напомня този на одеждите на един светец, изобразен в картина на художника Джовани Белини, Чиприани нарича коктейла си на неговото име. Напитката от типа лонгдринк бързо става хит в Harry’s Bar, където навремето си пият питиетата от Ърнест Хемингуей и Синклер Луис до Орсън Уелс.

bel2

Малко по-късно обаче манията по Белини завладява и нюйоркския Harry’s Bar. Коктейлът става постоянно присъствие в американския хитов локал, след като един френски търговец започва да изнася гъстата смес от бели праскови, наподобяваща нектар.
Белини се приготвя по строго определени правила. За направата му е необходима месестата част на типичните бели праскови (3/10), които се произвеждат до Верона. Тя се смесва с газирано вино „Просеко” (7/10). При създаването си обаче коктейлът е съдържал и сок от малини или ягоди, за да придобие розов цвят.
Белини се сервира в тясна и висока стъклена чашка на столче или в такава за Мартини.
Съществуват обаче и разновидности на Белини, тъй като не навсякъде по света се намират „Просеко” и бели праскови. Някои бармани го приготвят с жълти праскови или дори с обикновен нектар от праскови, както и с различни видове бяло газирано вино. Примесването му с шампанско обаче съвсем не е максимумът, който може да се желае. Някои пък на мястото на виното слагат газирани сокове или сода, постигайки по този начин безалкохолен Белини.
“РОСИНИ“ Е ВАРИАЦИЯ НА „БЕЛИНИ“

ros1
“Росини” е коктейл, измислен в началото на XX век. Носи името на композитора Джоакино Росини. Коктейлът се приготвя от свежо пюре от ягоди (1/3) и бяло газирано вино „Просеко” (2/3), което често се замества с шампанско. Сервира се студен в чаша от типа флют.
Много е важно да бъде направен от свежи ягоди, смелени с миксер, към които след това се прибавят няколко капки лимонов сок и няколко капки захарен сироп.
“ПУЧИНИ“ Е ОТ МАНДАРИНИ

kok2
Този коктейл, носещ името на друг италиански композитор, се приготвя директно в стъклената чаша. Необходимо е сокът от мандарини да се налее в чашата, след което да се допълни с пино шардоне „Чинцано“. Сервира се, след като е добре разбъркан в чашата.
Любопитен факт е, че навремето се е смятало, че мандарините, основна съставка за „Пучини“, прозхождат от Китай (жителите му били наричани с това име). В действителност плодът, който се култивира в Средиземноморието, произлиза от Индонезия и Индия.

СЛЕДВА

Виж първа част тук

5 топ тераси в Рим

Къде са най-хубавите коктейли в Рим

Short URL: https://goo.gl/QOpcAh

Коментари

Коментари