КАКВО ДА НЕ ПРАВИМ В ИТАЛИЯ – II

Ето какво не е за препоръчване да се прави в Италия (втора част)

5. За да вкусите от най-добрата кухня в рестораните на всеки град или село, които посещавате, питайте винаги за местните специалитети. Не рискувайте да ядете талятели ала болонезе в Пулия или паста с песто дженовезе в Неапол.

6. Няма чужденец, на когото да не се харесва зрялото италианско сирене пармезан. Затова и то се ръси винаги в обилни количества върху сервираните макарони или спагети. Запомнете обаче, че то никога не се използва при ястия с риба и рибни дарове, с трюфели или гъби манатарки. Те сами по себе си имат силен аромат и вкус, който не се нуждае от подправяне. В Италия се смята за истинско кощунство да се яде с пармезан ризото ала пескатора, както се нарича типичното ястие с ориз и морски дарове.
7. Ако искате да опитате от най-добрите ястия в ресторантите, никога не си поръчвайте от готовите и на фиксирана цена менюта. Те са само уловка за дилетанти, на която един италианец никога не би се хванал.

8. Ако не можете без българския навик да пиете ракийка вечер, опитайте поне да я консумирате по италиански – след края на вечерята. Италианската грапа се пие като дижестив след приключването на яденето.

9. Въпреки че в Италия като средиземноморска страна се вечеря късно, не е рядкост в ресторанта да не можете да си поръчате в 23 часа или след това, тъй като “кухнята е затворена”. Това е така, защото е свършило работното време на готвачите и собственикът не е склонен да им плаща за извънреден труд. Затова – поръчвайте преди 22,30  часа в ресторанта.10. Ако искате да спестите от сметката си в кафенето, винаги консумирайте кафето или сандвича си на самия бар. Ако сте седнали удобно на маса, поръчаното от вас във всички случаи ще бъде по-скъпо поне с 30 на сто, а много често и повече.

ВИЖ ТРЕТА ЧАСТ ТУК

Short URL: https://goo.gl/hW4lPo

Коментари

Коментари