ПРОКЪЛНАТИЯТ ЗАМЪК

bra1Замъкът Одескалки в Брачано, до Рим, е един от най-красивите в Италия, но мнозина от оженилите се в него след това се развеждат.

Няма спор, че замъкът “Одескалки” (Odescalchi), който се намира на 40-ина километра северно от Рим, е прелестен. Неслучайно сред естествените му декори са снимани и много филми.

С множеството си кули, мостчета, тайни коридори, тесни и вити стълбища изглежда като излязъл от приказките. Магическа е и панорамата от върха му – замъкът е като надвесен над езерото Брачано отдолу.

bra7

Именно заради красотата си и заради отлично поддържания си вид той е предпочитано място за сватбите на мнозина без проблеми в банковите сметки.

Замъкът в Брачано е мястото, където са се оженили и много известни личности от шоу бизнеса. Факт е обаче, че повечето от тях са се развели няколко години след това.

bra2

Един от най-ярките примери е сватбата на Том Круз и Кейти Холмс, които си казаха италианско “да” сред крепостните стени на замъка в Брачано. 6 г.по-късно се сбогуваха със семейния живот.

Още през 1998 г. обаче за място на вричането си във вярност замъкът е избран и от Ерос Рамацоти и Мишел Хунцикер. Техният брак просъществува 4 г.

bra4

Същата съдба има и бракът на друга звезда от италианския шоу бизнес – Лаура Фреди, чийто брак е мимолетен – 2 г.

Сватбата в замъка не донесе късмет и на звезди от миналото. Навремето и родителите на Ромина Пауър – холивудските актьори Тайрън Пауър и Линда Кристиан сключват брак в Брачано, но 7 г.след това се разделят.

bra6

По техния път минават през 1979 г. и две други известни личности с италианска жилка – режисьорът Мартин Скорсезе и актрисата Изабела Роселини, дъщеря на Ингмар Бергман и Роберто Роселини. Бракът им просъществува 3 г.

Казват, че преди време и Брад Пит обмислял да се врече във вярност пред Анджелина Джоли в Брачано, но след това явно е бил разколебан от нечии разкази.

bra5

С други думи, замъкът не е най-добрият избор като място за сватба, но пък е перфектното място, в което можеш да подишаш магическа атмосфера.

Замъкът в Брачано е перлата на крепостните замъци от XV в., в които изкуството за изграждането им прелива между стиловете на Средновековието и Ренесанса.

В момента замъкът е собственост на знатната фамилия Одескалки, чиито наследници живеят в част от сградата. Тя е отворена за посещения от 1952 г. благодарение на Ливио IV Одескалки.

bra8

Повечето от стаите и залите са превърнати в музей.

Историята на замъка обаче датира още от 1234 г., когато той е крепост на местна фамилия. След това промени в архитектониката му внася Наполеоне Орсини . Доминиращият над езерото Брачано замък се сдобива с оригинална форма от два четириъгълника, свързани помежду си.

bra10

Така от крепост с отбранителна цел сградата се превръща в замък с ренесансов вид. Той става седалище и любимо място за посещения на много артисти. Художници от школата на Антониацо Романо пък са автори на много от фреските по стените му.

bra11

Замъкът е ограден и с крепостна стена, която има само два входа с подвижни мостове.

Днешният вход обаче не съответства на оригиналния от едно време на фамилията Орсини.

Много са стаите и залите, които заслужават да се разгледат в замъка. Сред тях е оръжейната зала, изпълнена с оригинални оръжия и муниции, принадлежали на охраната й в миналото. Интересна е и Папската зала, в която навремето отседнал папа Сикст IV, избягал от епидемия в Рим.

bra13

Красива е и т.нар. зала Умберто, в която през 1900 отсяда крал Умберто I Савойски.

Чаровни са и градините на замъка, както и приказните му кули, до които се стига по тясна вита стълба. Изкачването й обаче си струва, защото отгоре се открива прекрасна панорама към езерото Брачано.

bra12

Как се стига до Брачано?

С кола е най-лесно по пътя Cassia, на север от Рим.

С автобус – може да се ползва линията COTRAL (Roma Saxa Rubra-Anguillara Sabazia-Trevignano Romano-Bracciano-Manziana)

С влак може да се ползва линията на Trenitalia (Roma Ostiense-Cesano-Bracciano-Viterbo)

bra3

 

Колизеят блести като нов

Ферари за 100 евро

Как да летим изгодно

Short URL: https://goo.gl/o1WIQh

Коментари

Коментари